úterý 20. ledna 2009

Prozatim stale in Cambodia

Helou, tak js opet tady s nejakym tim prispevkem prodchnutym esenci neznameho.... Cerstvy vitr z Asie, douf, ze vas ovane a proplachne jako monzunovy destik...... ano, spravne, druhy den v Kambodzi, zemi temer nepolibene silnicni siti. teda, neco silnic tu je, ale asfaltu pomalu.Vcera js dorazili do Siam Reapu via taxi, s ondrou jiz zminovanym nemcem /krestanem/ pospolu na zadni sedacce vsudypritomne toyoty chamry /ondra sedel ve prostred a neustale si stezoval, ze ho nemec utiskuje a ze se na nej lepi/. Jo abych jeste poupravila, co psal ondra na mysovci - na sexualni orientaci js se ho vskutku neptala. Bylo to ve vsi slusnosti a v korektni mire presne dane zasadami geometrie a teologie.
takze abych se opet navratila k jemnym nuancim popisu mistniho etnika, geografickych souvislosti etc., etc....po lehkem otaleni na prave budovanem autobusovem nadrazi, kam nas odvezl bus for free, primo od hranic prechodu. tento cas zahalky js stravili vice ci mene plodnou konverzackou s mistnimi, kamb pruvodcem /nejs si jista, jestli to neni tak trosku impertinentni, ale nas angl mluvici usmevavy pruvodce, se stale drbal, ba dokonce drzel, v rozkroku/ a s krestanem, js se dockali taxiku s ctvrtou osobou a byli js dopraveni cestou necestou /cesta ve stadiu budovani/do mesta SR, viz vyse.
Pote co js se ubytovali v hotelu, jehoz jmeno nejs sto postihnout - ko hao, sa thao, sato hu...zkratka tak nejak...js se odsourali neco pojist po prasne ceste, na ktere se misi tuktukari, skutry, kola, auta v neuchopitelne zmeti. v hospudce js si zaroven pujcili i kola a vyrazili na Angkor, arch a stavit klenot khmerske kultury. K tomuto musim podotknout, ze js si na sebe vzala poprve sortky v delce nezbytne abych si take trochu opalila sve tvarohove bile nohy, coz vyvolalo nezadouci pozdvizeni u mistnich. nosi totiz vsichni dlouhe kalhoty, nebo dlouhe sukne. coz js si vsimla teprv dnes, mysl js si totiz i dle doporuceni z ruznych zdroju, ze toto plati pouze pro vstupy do chramu. ale ono je to tak, ze stridme zahaleni si zada i bezny pohyb v techto koncinach.
ajjvaj abych nezapomnela na rozhovor with monk tedy s mnichem. pratelsky mnich v arealu pagody me oslovil, helou jak se mas a tak..coz me ponouklo zjistit neco vic o zivote budhistickeho mnicha / cili what do you do in your free time nebo tak vubec co ty jsi zac, mnichu/. takze...do pagody odchazeji ve 12ti, tento tedy az ve 14ti. ji snidani a obed, to myslim ve dve nebo ve dvanact, nejs si jista. a pak uz nic neprijimaji. coz, jak mi sangvinicky mnich sdelil, pro nej bylo ze zacatku tezke, ale zvykl si.nepracuji /k tomu z ceho vlastne ziji js se tez dostali, ale to je na dlouhe vypraveni/, venuji se meditaci a studiu. tento konkretne studuje anglictinu a japonstinu.nesmi pit alkohol a musi se vyvarovat zen. zajimalo me, jak to tedy maji, v pruvodci js cetla, ze ja jako zena bych mu ani nemohla dat nejaky dar a oslovit s timto bych mela osobu muz pohlavi, natoz se s nim takto halekave bavit. rekl mi, ze s zenou muzou cokoli, pouze not touch. mezi sebou ano, ale s zenou ne. vzapeti se me zeptal jestli se chci dotknout mnicha s vyznamnym pohledem. nejak js se z toho vyvlikla, ale timto chci rict, ze me jima podezreni, spise js si jista, ze budh mnich zkratka flirtoval. z toho vyplyva - pozor na mnicha, mnisske rouno neni zarukou mravopocestnosti...
na angkor js se dostali zcela zdarma,neplatili js tedy ani dolar. zkratka, jde to. angkor ma podmanivou atmosferu, obzvlast v pozdnich hodinach, kdy se zacina stmivat...mozna i trochu hrozivou, nevim, jak presne to popsat. vraceli js se za tmy, jednou spatne odbocili, ale nakonec js az tak nebloudili. chvilemi js jeli v naproste tme, ja se bala abych to do o. nenaprala, tak js vzdycky zavolala - ja te nevidim- a z dalky +-15m se ozvalo - ja te slysim-, po chvili projel nejaky skutrar, kt mi posvitil, tak js zvolala - ja te vidim- a tak to probihalo nekolik x km, az js se dostali na hlavni. jinak ten nejvetsi chram z angkoru js videli v noci nasviceny, jeli okolo nej, nadhera. nadhera na druhou.
dnesek mam primo nadity zazitky a prozitky, kt zde lapam jako pavouk mouchy do svych siti, ale to az priste...mate se nac tesit, je to dobrodruzo.

Žádné komentáře:

Okomentovat